UYGULAMA ÖNCESİ
A- ÖN BİLGİ: Duvar kağıdı uygulanacak yüzeyde delik ve çatlakların olmadığından emin olunmalıdır. Duvar kağıtlarının yapılacağı mekanda duvarlara ve tavana ait tadilat işlemlerinin ve ayrıca tavan boyası, yağlı boya ve kartonpiyer uygulamalarının bitirilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Masif parke uygulaması öncelikle yapılmalıdır. Laminat / lamine parkeduvar döşenmesi duvar kağıdından sonra yapılabilir. Mekandaki elektrik priz / anahtarları iç aksamlarının takıldığından emin olunmalıdır. Süpürgeliklerin duvar kağıdı uygulamasından sonra yapılması önerilir.
B- UYGULAMA ÖNCESI ÖN HAZIRLIK:
– Uygulanacak ruloların Lot numaralarının AYNI ve hasarsız olduğundan emin olunuz.
– Üst katman ise kağıt, nonwoven (elyaf), vinil, tekstil (kumaş) olabilir.
– Ruloyu belirlediğiniz uzunluklarda keserken, ruloyu bir yönde açıp bu kesilen parçaların hangi tarafının üst olduğundan emin olunuz.
– Yüzeydeki eski duvar kağıdını sökünüz.
– Yüzey kuru, temiz ve sağlam olmalıdır. Duvarda nem olmamalıdır.
– Yüzeydeki kirlilikler temizlenmeli ve yüzeyin düzgünleştirilmesi için hafif olarak zımparalanmalıdır. Duvar yüzeyindeki çatlaklar varsa bunlar alçı sıva veya saten alçı ile kaplanmalı ve duvarın tüm yüzeyine saten alçı macun çekilip zımparalanmalıdır. Bu duvar yüzeyine toz tutmayı önlemek için tek kat primer astar sürünüz.
DUVAR KAĞIDININ UYGULANACAĞI YÜZEY ALÇIPAN İSE; Alçıpan yüzeylerde birleşim yerlerinin (derzlerinin) düzgün yapıldığından emin olunuz. Derz macunu çekilmiş ve zımparalanmış alçıpan yüzeyine saten alçı macun sürülmelidir. Kuruduktan sonra zımparalanmalıdır. Bu duvar yüzeyine toz tutmayı önlemek için tek kat primer astar sürünüz.
DUVAR KAĞIDININ UYGULANACAĞI YÜZEY ÇİMENTO VEYA ALÇI SIVA ISE; Yüzeydeki kirlilikler temizlenmeli ve yüzeyin düzgünleştirilmesi için saten alçı macun çekilip pürüzleri yok etmek için zımparalanmalıdır. Bu duvar yüzeyine toz tutmayı önlemek için tek kat primer astar sürünüz.
C- DUVAR KAĞIDI RULOLARININ HAZIRLANMASI:
Öncelikle sadece 1 rulo orijinal ambalajından açılır ve ürünün kontrolü yapılır. Rulo etiketinin saklanmasını öneririz. Tavandaki olası yamukluğu da düşünerek duvar yüksekliğini ölçünüz. Uygulamada kolaylık sağlaması için duvar yüksekliğinizden ortalama 10 cm. fazla olacak şekilde rulonuzdan ilk boyu kesiniz. İkinci boy kağıdı kesmeden önce birinci boy kağıtla desenlerin uyumuna dikkat ederek desenleri -rulo etiketindeki repeat (desen tekrarı) değerine bakarak – yan yana getirecek şekilde ayarlayınız ve 10 cm fazla pay bırakıp kesiniz. Bundan sonraki boyları da aynı yönetimle kesebilirsiniz. Duvar kağıdı uygulaması mutlaka ışık alan duvar yüzeyinden başlanmalıdır. Yapıştırıcının uygulanması konusunda ‘Yapıştırıcının Uygulanması’ kısmını okuyunuz. Duvar kağıdının kenarlarının üst üste gelmeyecek ve aralık kalmayacak şekilde yapıştırılmasına dikkat ediniz. Alt ve üstteki fazlalıkları bir maket bıçağı ile kesiniz. Duvar yüzeyini hafifçe ıslatılmış temiz bir bez ile temizleyiniz. Duvar kağıdı silinebilme özelliklerine göre bu işlem özenle yapılmalıdır. İlk iki boyun uygulanmasından sonra ortalama bir saat kadar uygulamada sorun olmadığından emin olmak için bekleyiniz. Sorun yok ise diğer boyların ve ruloların uygulanmasına belirtildiği gibi devam ediniz.
D- YAPIŞTIRICININ UYGULANMASI:
– Duvar kağıdının alt yüzeyi kağıt ise rulonun kağıt zeminine yapıştırıcı sürülmelidir. Duvar kağıdının alt yüzeyi nonwoven (elyaf) ise yapıştırıcı mutlaka duvara sürülmelidir.
– Decowall toz yapıştırıcı genelde kullanılan yapıştırıcı türüdür. Yapıştırıcı üreticisinin önerdiği oranda yapıştırıcı temiz su ile eriyene kadar karıştırılır. Kalın ve ağır olan duvar kağıtlarında hazırlanan bu karışıma ortalama % 20 oranında ovalit olarak bilinen sıvı duvar kağıdı yapıştırıcısı eklenebilir.
– Kesilen boyların arka yüzeyine ve özellikle kenarlarına yapıştırıcıyı yeterli ve eşit miktarda sürdüğünüzden emin olunuz ve duvar kağıdının yumuşamasını ortalama 10 dakika bekleyiniz. Bu boylar, yapıştırıcı uygulandıktan itibaren eşit sürede bekletilerek duvara uygulanması gereklidir. Tüm kağıtları kesip, yapıştırıcıyı hepsine sürüp bekletmeyiniz.
– Duvar kağıdını duvara yapıştırırken kağıdın yüzeyi kavraması ve hava boşluğunun olmaması için:
Kullandığınız alet (mala) duvar kağıdına zarar vermeyecek yumuşaklıktaki seçilmelidir.
Mala ile duvar kağıdı yüzeyine uygulama yaparken sürekli yukarıdan aşağıya doğru ve kağıdın ortasından yanlarına doğru kağıdın yapışmasını ve kağıdın altındaki hava kabarcıklarının oluşmamasını sağlayınız.
– Uygulama boyunca ve sonrasındaki 1 günlük kuruma sürecinde duvar kağıdı uygulamasının yapıldığı ortamın havasının sıcak veya çok kuru olmamasına, camlar, klimalar ve kaloriferlerin kapalı tutulmasına ayrıca doğrudan güneş ışığı almamasına özen gösterilmelidir
NE KADAR DUVAR KAĞIDI KULLANILACAĞININ HESAPLANMASI
Öncelikle duvar yüksekliğini ve odanın çevresini tüm kapılar ve pencereler hariç tutarak ölçünüz. Bir rulonun kaç metre uzunluğunda duvarı kaplayacağını bulalım: Duvar Kağıdı Rulosu en: 53 cm (0.53 metre) ; boy: 10 metredir. Ortalama duvar yüksekliği: 270 cm varsayalım.
1.) Bu durumda 1 rulodan kaç boy alınabileceğini bulmak için: rulo boyu / duvar boyu = 10 metre / 2.7 metre = 3.5 BOY (yani desen tekrarını da düşündüğümüzde 1 rulodan maximum 3 BOY alabileceğiz.)
2.) Duvarınızın tamamını kaç boy ile kaplayacağınızı bulalım. Duvar uzunluğunuzun 7 metre olduğunu varsayalım. Duvar uzunluğu / rulo eni = 7 / 0.53 = 13.2 BOY. Bu değeri tam sayıya yuvarlayınız. Tüm duvarınızı kaplamak için 14 BOY gereklidir.
3.) Toplam gereken rulo sayısını bulalım. Toplam gereken rulo sayısı = gereken toplam BOY sayısı / bir rulodan alınan BOY sayısı = 14 / 3 = 4.7 RULO Bu değeri tam sayıya yuvarlayınız. Sonuçta 5 RULO gereklidir. Ruloların kesiminden kalan duvar kağıdı parçaları pencerelerin alt ve üstünü ayrıca kapı üstünü kaplamak amacıyla kullanılabilecektir.
UYGULAMA SIRASI
UYGULAMA:
En fazla 1 rulo açarak kesmeden önce desenleri ve kağıt yüzeyini kontrol ediniz. Tavan ve döşemenin birbirine paralelliğini kontrol ediniz. Duvar yüksekliğini her bir duvar yüzeyi için en az üç noktadan ölçünüz ve en büyük değeri yükseklik olarak kabul ediniz.
Daha sonra duvar yüksekliğinizden yaklaşık 10 cm. fazla olmak kaydı ile ilk boyu kesiniz. İlk iki boy uygulamayı yapıp desenlerin uygun oldugu gözlenirse diger boyların kesimine devam edilebilir. Duvar Kağıdının diger boylarının uygulandıkça sırayla kesilmesi hata yapma oranını azaltacaktır. Ters (bas aşağı) yapıştırmayı önlemek için kesilen kağıtların üst yönlerine bir işaret konulmasında fayda vardır. Özellikle parlak vinyl düz renkli duvar kağıtlarda buna çok dikkat etmek gerekir.
İkinci boy kağıdı, ilk kesilen boy ile yan yana getirip desenlerin birbirine uyumuna dikkat ederek biraz daha pay verip kesiniz. İkinci boydan sonraki boyları aynı şekilde bir önceki boy ile desenleri uyacak şekilde kesebilirsiniz.
Uygulamaya ışık alan bir cepheden başlamalısınız. Önce terazi veya şakul ile duvarın bir köşesinden yaklaşık 20 cm uzaklıkta kurşun kalemle düşey bir çizgi çiziniz.
Yapışkan uygulaması duvar kağıt cinslerine göre değiştiğinden aldığınız kağıdın tipine uygun uygulamayı seçiniz. Buna göre yapışkanı aşağıda tarif edildiği şekilde kağıda veya duvara sürünüz. (Bknz. Uygulama Tipleri)
Duvar kağıdının bir kenarını çizdiğiniz çizgiye uygun olarak yapıştırınız. Temiz bir bezle sıvazlayarak duvara tam yapışmasını sağlayınız. Kağıdın arkasında oluşacak muhtemel hava boşluklarını aynı yöntemle alınız. Bu boy ile yapıştırma işiniz tam bittikten sonra ikinci boyun yapıştırılmasına geçebilirsiniz. İkinci boyu desenlerine dikkat ederek yapıştırınız, ek yerlerine biraz daha özen gösteriniz. Hiçbir zaman üst üste binmesine veya hafif de olsa aralık kalmasına izin vermeyiniz. İki boy kağıt tam anlamı ile yan yana gelecek şekilde duvara yapıştırılmış olmalıdır. 2 rulo uygulaması bittikten sonra 1 saat bekleyiniz. Uygulamanızda bir sorun yoksa ikinci grup kağıtlara aynı şekilde devam edebilirsiniz. Bir duvarın kaplaması bittikten sonra alt ve üstteki fazlalıkları bir mastar üzerinden maket bıçağı ile kesiniz. Temiz suda yıkanmış bir bezle tüm kaplanan duvar yüzeyini siliniz.
Duvar kağıdı kaplaması yapılan mekan, uygulama süresince ve kuruma döneminde 24 saat boyunca pencere ve kapısı kapalı tutulmalı, yüzeylerin olası hava akımlarına maruz kalması engellenmelidir. Kuruma süresince direk güneş ışığı alması engellenmeli, kaloriferler kapalı tutulmalıdır. Aksi durumda erken kuruma nedeni ile kağıt birleşimlerinde aralanma olabilir ve düzeltilemez.
Düzgün zemin doğru uygulama yapılması durumunda bile bazı desenlerde ek yerlerinin hafif belli olacağı unutulmamalıdır. Bu da malzemenin doğasından gelmektedir.
YAPIŞTIRICI: Piyasadan bulunabilecek toz yapıştırıcı kutusu üzerindeki açıklamaya göre, içine temiz su katılarak yapıştırıcının erimesi sağlanır. Bu karışıma %20-25 oranında beyaz tutkal veya ovalit (sıvı duvar kağıdı yapıştırıcısı) eklenmesi iyi sonuç verecektir. Yapışkanın çok koyu kıvamda olmaması gerekmektedir. Bordürleri vinyl üzerine yapıştırmak için sadece hafif sulandırılmış beyaz tutkal kullanılmaktadır. Üzerinde “prepasted” ibaresi olan duvar kağıtlarının yapışkanı fabrikasyon olarak arkalarına sürülmüştür. İlave bir yapıştırıcıya gerek yoktur. Bu tür duvar kağıtları ön yüzü içte kalacak şekilde tersine sarınız ve rulonun içine sığabileceği içi temiz su dolu bir kabın içine batırınız. 10-15 saniye kadar bekledikten sonra çıkarıp duvara yapıştırabilirsiniz.
DUVAR KAĞIDI KAPLAMA ADIMLARI
1- Duvardaki pütürler zımpara ve spatula yardımı ile düzeltilir.Duvar kağıdını kesmek için duvar yüksekliği ölçülür.Ölçüye göre kesim yapılırken aşağıdan ve yukarıdan fazlalık bırakılır.
2- Toz tutkal suyun içersine azar azar tarifine uygun miktarda dökülerek karıştırılır.1 saat kadar dinlendirilip gerekirse üzerine biraz daha su ilave edilerek uygun kıvama (boza kıvamı) getirilir.
3- Ölçüye göre kesilen duvar kağıtlarının arka kısımları bir fırça yardımı ile tutkallanır.(Tutkal, kağıdın arkasında her noktaya temas etmelidir)
4- Tutkallanan yüzeyler birbirine değecek şekilde katlanır.
5- Katlanan duvar kağıtları dinlendirilerek yumuşamaya bırakılır.(En fazla 5 ila 10 dakika arası)
6- Tutkallanan ilk boy kağıt ışık yönüne dikkat edilerek (pencere kenarı) yapıştırılır.Gerekirse gönye veya terazi kullanılması tavsiye edilir.Yapıştırılan kağıt temiz bir bez veya fırça yardımıyla yukarıdan aşağıya doğru bastırılarak düzeltilip hava kabarcıkları çıkartılması sağlanır.
7- Üst ve alt köşelerde oluşan kağıt fazlalıkları makas ile kesilmelidir.
8- Uygulama sırasında ve kuruma süresince odamızın pencereleri kapalı olmalı; duvar kağıdımız normal oda sıcaklığında bırakılmalıdır.